Bhut-Dorset-Naga Jolokia, Trinidad Scorpion Butch T - Moruga, Carolina Reaper, Fatalii Gourmet Jigsaw.., avagy a múlt, jelen és jövő erőbajnokai
2014. április 03. írta: GaBko

Bhut-Dorset-Naga Jolokia, Trinidad Scorpion Butch T - Moruga, Carolina Reaper, Fatalii Gourmet Jigsaw.., avagy a múlt, jelen és jövő erőbajnokai

Sok chili őrült, köztük én is arra törekszik, hogy birtokolja a világ legcsípősebb paprikáit. Ha feltűnik egy új rekorder az elsők közt igyekszem én is beszerezni, nehogy már pont ez hiányozzon a kertemből:) A jelenlegi hivatalosan elismert bajnok Carolina Reaper  2,2M SHU (Scoville Heat Unit) értékkel. A korábbi bajnok Trinidad Scorpion Moruga ugyancsak 2M feletti SHU értéket képvisel. Az, hogy melyik épp a legerősebb az sok mindentől függ, köztük az éghajlattól, nevelési körülményektől és a hozzáértő kertésztől... De még így is egy adott növényen is lesznek eltérő erősségű egyedek. Szóval nem mindegy, hogy épp melyik termést vizsgáljuk ugyanazon fajtán belül is. Éppen ezért a mért legerősebb egyed mellett fontos az is, hogy az átlagerőssége mennyi az adott fajtának. A Carolina Reaper átlaga 1 569 300 SHU. Nem árt megjegyezni, hogy nem is olyan rég még a Red Savina Habanero volt a rekorder 500 000 SHU értékkel, amivel ma már csak a középmezőnybe ér fel. Sokan igyekeznek minél erősebb paprikával előrukkolni és nagy a versengés a kertészek között, azonban nem egyszerű eljárás a rekord elismertetése, ez a Carolina Reaper esetében is több évébe és nem kevés pénzébe került az őt megalkotó Ed Currie-nek. Természetesen az ezzel járó hírnév jócskán kárpótolta őt az erőfeszítésért, mert jóval felkapottabbak lettek termékei és magokat is aranyárban lehetett csak beszerezni.

Hogy hol lehet a jövő rekordlistájának a teteje? Az biztos, hogy 15M SHU alatt, mert az már a tiszta capsaicin! (Capsaicin = A kapszaicin képlete C18H27O3N, 8-metil-N-vanillil-6-nonénamid. Ez az a fenolból származtatható alkaloid, amitől a paprikát csípősnek érezzük.)

capsaicin.png

 

A Scoville skála

SHU

Példák

15 000 000

Tiszta kapszaicin

2 000 000–5 300 000

Szabvány paprikaspray, paprika gránát (könnygáz)

1 500 000 - 2 200 000

Carolina Reaper

1 400 000 - 2 000 000

Trinidad Scorpion Morouga

1 000 000 - 1 400 000

Trinidad Scorpion Butch T.

500 000–1 100 000

Bhut, Dorset naga jolokia

100 000–500 000

Habanero, Scotch Bonnet, Red Savina Habanero

50 000–100 000

Bird's Eye Chili (Thai Chili Pepper)

30 000–50 000

Cayenne pepper

15 000–30 000

Chile de Arbol

5000–10 000

Jalapeńo, hegyes erős (hunagrian Wax pepper)

2500–6000

Cseresznyepaprika, erőspista

1000–2500

Poblano,

500–1000

Almapaprika

0-10

TV Paprika, édes paprikák

 

A skálából jól látszik, hogy az átlagos Magyar erős paprikák jócskán elmaradnak a rekorderektől.

A mérési módszer korábbi, hagyományos módozata szerint egy kontrollcsoport kóstolgatta a mintákat, melyet addig higítottak, míg már senki nem érzékelte a minta csípősségét. Ez azt jelenti, hogy egy Carolina Reapernek több mint 2 000 000 szoros hígítás esetén nem érezhető a csípőssége. Természetesen erre  ma már egyszerűbb és pontosabb laboratóriumi módszer is létezik, mellyel pontosan meghatározható, hogy milyen számban tartalmaz az adott minta capsaicin molekulát.  

De mi is jó a rekorder chilikben, mikor sokan még a Magyar paprika erejét sem tudják elviselni? Mert egyrészt finom, másrészt a fájdalmat teljes mértékben ellensúlyozza, hogy endorfint, vagyis boldogsághormont szabadít fel.

A magyar hegyes erős paprika egy nagyon finom zöldség. Azonban a  rekorder chiliket csak buliból, kalandvágyból, kivagyiságból szokás magában zöldségként fogyasztani, de fűszerként alkalmazva remek ízesítői lehetnek szószoknak, mártásoknak. Nagyon kis mennyiségben is kellően csíp és még így is kiérezni gyümölcsös egyedi ízüket. Én is ezért kezdtem chilit termeszteni, mert elegem volt belőle, hogy az akkoriban itthon kapható Erős Pityu és társai csak pirosra színezték és elsózták, elszúrták az ételt, de csípni nem nagyon csípett.

Az élvezeti érték mellett rendkívüli hatásait már a gyógyászatban és kozmetikumokban is hatékonyan alkalmazzák. A köztudottan magas C-vitamin tartalma mellett fájdalom csillapító, serkenti a keringést, csillapítja a lázat, felgyorsítja az anyagcserét, fogyasztó hatása van, de már a rákelleni védő hatását is elismerik és a közhiedelemmel ellentétben gyomorfekélyt sem okoz.

Nem csak kegyetlenül csípősek, de eszméletlen gyönyörűek is! A ranglista:

1. Carolina Reaper:

carolina.jpg2. Trinidad Scorpion Moruga:

Trinidad_Moruga.jpg3. Trinidad Scorpion Butch Taylor:

bt.jpg4. Dorset Naga:

Dorset_Naga_2_gr_502127b363ffc.jpg5. Bhut-Naga Jolokia:

Chilli_Bhut_jolokia.jpgxxx. Habanero:

red_habanero.jpghabaneros.jpgÉs még néhány szépség:

Fatalii:

fatalii_gelb.jpgPeter (micro) Penis Pepper :)

peter-pepper1.jpg

GaBko Chili a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

http://gabkochili.blog.hu/api/trackback/id/tr136849021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

bratya 2014.04.04. 07:36:57

Kiváló írás! Gratulálok!

GaBko 2014.04.04. 17:43:44

@bratya: Köszönöm!

Szabo lajos 2014.05.16. 13:32:40

Kedves GaBko

Énis nagyon szertek chilit termeszteni, sajnos az eddig rendelt magok fajta minőségével elég sok gondom volt ha tudnál egy megbízuható web címet ajánlani nekem nagyon örűlnék neki. Köszi

GaBko 2014.05.16. 13:56:12

@Szabo lajos: Kedves Lajos!
Itt néhányan, köztük én is leírtuk tapasztalatainkat a különböző beszerzési helyekről:
chilikertesz.hu/viewtopic.php?f=19&t=36

Üdv:GaBko

megasün 2014.12.16. 15:39:40

Jó kis írás, habár én ezek nagy részével tisztában voltam, használok is ilyen "vad" chilikből készült szószokat (gabkót is). Idén én is termesztettem habanerót 15 tővel, amiből készítettem "erős pistát", raktam el olíva olajba néhányat és szolidan eszegettem is. Valóban előnye, hogy nem kell sok a levesbe és nem lesz sós tőle. Én a növényekhez nem adtam semmilyen vegyszert, tápoldatot. Igaz lett olyan növény, amin egy darab sem termett. Jövőre próbálkozom több félével is. A héten már ültetem is el a magokat csíráztatni. A chili fesztiválon vettem 6 fajta paprikát, az édesebbtől a morugáig, abból szárítottam a magokat, amiket most fogok ültetni. A chili ízét én is imádom, sokkal finomabb karakteresebb mint a magyar fajták.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.16. 15:40:55

Én nem annyira a durva csípésre mentem rá a termesztésnél, hanem az ízekre. Jelenleg 18 féle paprikaszószom van, amit az idei termésből gyártottam. néhánynak a képei:
blogkocsma.blog.hu/2014/11/07/csilipaprika_ismerteto

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.16. 15:43:38

Álljon itt pár csiliszósz recept is a gyengébbekből:
blogkocsma.blog.hu/2014/11/07/kulonfele_paprikakremek_csilipaprikakbol
és
blogkocsma.blog.hu/2014/09/18/thai_csili_paszta_hazilag_i
hátha valakinek felkelti az érdeklődését.

A cikked pedig tetszik, jól van megírva!

mickeyknox 2014.12.16. 22:42:36

jó dolog, hogy manapság viszonylag könnyen hozzá lehet jutni ezekhez a különlegesebb paprikákhoz. a california reaperen kívül a legerősebbeket is kipróbáltam, de azt hiszem, maradok a habaneronál... az is elég erős, viszont az aromája isteni. a listán előbbre állóknál csak a pokoli csípősséget éreztem.

mickeyknox 2014.12.16. 22:45:32

természetesen caroline, nem california reaper :)

bratya 2014.12.17. 07:43:49

@mickeyknox: Hogy a Habanerotól csípősebbek mennyire csak a pokoli csípősségüket mutatják, vagy az ízük is érződik, leginkább elkészítés kérdése. Én kóstoltam már lényegesen erősebb paprikából (Bhut jolokia, Morouga Scorpion stb.) készült szószokat és krémeket is, melyeknek igenis megvolt a paprikaízük. Persze az ellenkezőjére is akadt példa.

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2014.12.17. 08:43:39

@mickeyknox: Én sem eszek zöldségként már Habanero-t sem. De fűszerként használva nekem sokkal jobban bejönnek ezek a chilik bármi másnál. A szószomat sem kecsapként kell használni, mert úgy elég fájdalmas, de már egy-két csepp az ételben remek ízt és kellemes csípést okoz. Szóval minden chili más és más. Van amit zöldségként, van amit fűszerként kell használni. Nem mindegy, hogy egy kanál piros sót, vagy néhány csepp zamatos chilit teszel az ételbe.

Bruti · http://www.facebook.com/Brutalista 2014.12.17. 11:45:26

Nagyon imádom ezeket a különleges chiliket, nem feltétlen az erejük, hanem az ízük miatt. Hobbiból én is termesztettem már pár tő chilit, darálgattam, próbálkoztam mindennel, de aztán rájöttem, hogy a profi szószok sokkal jobbak, valamiért. Gondolom, mert értenek hozzá :D

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2014.12.17. 11:48:30

@Bruti: Akkor egyszer tégy próbát az én szószaimmal is! :)

www.facebook.com/GaBkoChili