S2 197. nap
2013. július 21. írta: GaBko

S2 197. nap

Néhány növény már szépen hozza az érett terméseket, néhány még mindig le van kicsit maradva. Ezért még csak kis mennyiségben tudok terméket előállítani. A heti szüretből azért készült néhány üveg Gabasco szósz. Egy-két héten belül remélem már nem fogom győzni a feldolgozást és végre darált vegyes chilihez is lesz alapanyag, mert beérik a többi fajta is.

A morugákon a szép termések még várják, hogy beérjenek:

20130717_110406.jpg

És egy szépen termő Bhut Naga Jolokia:

20130717_110519.jpgDorset Nagák és Bhut N20130720_210106.jpgagák már kimagozva szósz készítéskor:

A magozási fázis a legkeményebb része a szószkészítésnek. Mivel a turmix a nyers magokat nem viszi szét teljesen és a minőség megköveteli, így kihagyhatatlan procedúra. Azért gondolkodom, hogyan lehetne ezt a fázist leegyszerűsíteni. Egy ekkora kis adag magozása is órákig tart. Persze védőfelszerelésről nem lehet megfeledkezni. Gumikesztyű kötelező!

A bejegyzés trackback címe:

https://gabkochili.blog.hu/api/trackback/id/tr956849083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sword 2013.07.21. 20:49:29

Irigykedve nézem a növényeidet :)
Nem tudom mit csinálok rosszul, de az enyéim állandóan betegek. Elég nagy cserepekbe vannak, kapnak vizet, tápoldatot hetente, hurcolászom őket a napra, de legutóbb v.mi gombabetegség kapta el és leálltak a fejlődéssel. Mire 3 heti permetezéssel leküzdöttem, elkapta őket valami baktérium és ledobták az összes levelüket. Elmondhatatlanul dühítő.
Csak abban reménykedek, hogy az új hajtásokat nem támadja meg, mert közben folyamatosan permetezem.

GaBko 2013.07.22. 08:34:27

@Sword: Sajnos nekem sem problémamentesen mennek a dolgok. Elég nehezen szedték össze magukat a májusi hideg idő után. Van néhány ami nagyon lemaradt a fejlődésben. A tápozásommal is akadtak gondok, mert nem egyformán tolerálták a különböző fajták.

Sword 2013.07.22. 11:00:00

Nyilván a haszonnövényekkel mindig akadnak gondok, pláne ha ilyen egzotikus növények neveléséről van szó, de valószínű nekem még van mit tanulni. Ez a 3. év, hogy chilit termesztek, és az idei az első év, hogy kb. veled egy időben ültettem és hasonló módon neveltem a lakásban (köszönöm, hogy megosztottad az ötletet).
Ehhez képest mégis elég satnyák. Egy profi valószínű hamarabb felismeri a betegségek első jeleit és azon nyomban cselekszik, én meg még amatőr vagyok ehhez.

GaBko 2013.07.22. 11:24:04

@Sword: Inkább szerencse, mert profi az nem vagyok:) Nekem is csak a 2.! szezonom, de valahogy mindíg bejöttek az elképzeléseim. Semmi közöm nincs a növénytermesztéshez, Panelból származó közlekedésmérnök vagyok:)ha valami érdekel szeretek rendesen utána járni a dolgoknak. Ha problémám adódik én is bújom az internetet és ha az sem segít, megkérdezem a szakértőket.Igyekszem a növényeknek a lehető legjobb feltételeket biztosítani, amit ők meghálálnak és a betegségeknek is kisebb így az esélye.
Ez a Blog arról szól, hogy magam is tanuljak az elkövetett hibáimból, sikerimből és örülök, ha ezáltal más is hasznosnak találja.

Time Machine Works 2013.07.23. 12:07:24

Én csak a torzsáját szoktam kivágni, és a pár kisebb magot rajta hagyom az ereken. Darálás után pedig átnyomom egy fémszűrön, aztán azt egy sűrűbb rácsozatún, és azt még egy annál is sűrűbbön. Így a legvégén gyakorlatilag csak a héja és a magok maradnak fenn a szűrésen.
Persze, mire a három szűrön átnyomkodom, az 2X annyi idő, mint ha lemagoznám. :)
De mivel mindenképpen leszűrném a bőre miatt, így legalább a magokkal nem kell pepecselnem. Nagyon szép a hydró! Gabasco-ból lehet valahogy venni egy üveggel, nagyon kíváncsi lennék rá.

GaBko 2013.07.23. 16:10:59

@Time Machine Works: Szia! én is szűrésre gondoltam. Pl. hígabb leszűrt szószt visszasrítek kevesebb magozottal. Nekem a bőrét szétviszi a turmix, csak a magok maradnak benne darabokban, ami zavaró. Gabasco kapható, de még csak kis mennyiségben készül és hamar elkapkodják:)Remélem jövő hétre lesz újabb adag.
Személyes átvétellel Pesten, vagy Nagymaroson tudom átadni, vagy postázni is szoktam. Ha érdekel írj egy emailt és válaszban küldöm a részleteket.

wepoi 2013.07.25. 22:01:39

Szia Gabko!
Gratulálok a növényeidhez, gyönyörűek! Régóta követem a blogot és sok segitséget kaptam a posztok olvasásakor. Jómagam is próbálkozom chili termesztéssel, de most megakadtam és egy kis tanácsot szeretnék kérni tőled. Február közepén ültettem a magokat, gyorsan keltek, világitottam a palántákat, majd átültetés tápozás, stb. A későn induló "szezon" ellenére viszonylag jól néznek ki a növények. A thai long, a golden és red habanero fajták tele vannak még éretlen terméssel és virággal, a Fatalii ugyan kisnövésű, de már van egy termés és néhány virág is rajta. A gond a Bhut Jolokiával van. Sok virágot hozott, de amint beköt a termés és hervadnak a virágszirmok, egytől-egyig eldobja azokat. Szerinted mi lehet a gond? A növény maga szép és egészségesnek tűnik. Könnyű szerkezetű, humuszos, enyhén savas földben van. A tápozással két hete leálltam, mert olvastam valahol, hogy ez is okozhat ilyen problémát. Sajnos csak reggel 9-től délután 1-2-ig kap full napfényt. Lehet, hogy ez a gond?
Válaszodat előre is köszönöm!

GaBko 2013.07.25. 23:07:06

@wepoi: Szia! A tápozással ne állj le, csak vedd visszább kicsit, míg megmaradnak a termések, vagy használj nitrátszegényebb tápot egy kis ideig. Ha sok nitrátot kap akkor inkább növekedésre koncentrál a növény mint a termésekre. Nálam anno ez működött.
Üdv: G.

wepoi 2013.07.26. 22:30:58

@GaBko: Szia! Köszönöm a tanácsot, megpróbálom! A Vitaflóra eper és zöldség tápot használom heti egyszer. Ebben viszonylag alacsony a nitrogén összetevő aránya, a foszfor a hangsúlyosabb. Mit gondolsz, a javasolt mennyiség fele (3-4 ml/l) elég lesz?
Köszönöm: Z.

GaBko 2013.07.26. 22:44:25

@wepoi: igen, és locsold őket rendesen, ebben a dög melegben! :)Ha már megmaradnak a termések, nem dobálja el őket, akkor mehet újra a normál, sőt magasabb dózis.

wepoi 2013.07.29. 21:48:54

@GaBko: Szia! Köszönöm még egyszer a tanácsot, megpróbálom igy. Egyébként azóta 2 termés megmaradt és látványosan növekszik, de a legtöbb virágot még eldobja. Remélem, lesz változás. Rengeteg virágot hoz.
Z

wepoi 2013.08.19. 21:27:58

@GaBko: Szia! Bevált a tanácsod, köszönöm! A Bhut Jolokia tele van terméssel, viszont mindegyik termés eléggé torzult, amorf, helyenként ragyás, héjjuk papirvékony és a szinük világoszöld. Ezt okozhatja tápanyaghiány? A többiekkel minden rendben van. Alig győzöm szüretelni, feldolgozni a habanerokat és a thai longot. A Fatalii növény elég kicsi és kevés a termés is.
Tudsz tippet adni, hogy hol lehet beszerezni ilyen helyre kis üvegecskéket?
Köszönöm előre is! KZ

GaBko 2013.08.19. 22:27:14

@wepoi: Szia! A tápozás sajnos nem egyszerű, tapasztalatot igényel. Nekem sem egyformán tolerálják a különböző fajták az egyforma tápozást. Pl. most is sikerült kicsit a mikroelemeket túllőnöm a Trinidad Bt.-nél, ezért elég sok levelet eldobált. A többi növény meg teljesen Ok ugyanazzal a tápozással.Az üvegek amiket használok visszaválthatós 0,5 dl es üvegek, amit egy italboltból szerzek 10,-Ft/db áron. Ezeket kifőzöm és új kupakokkal használom. A darálthoz meg mézes üvegeket rendeltem. Korábban 0,8 dl es paradicsomos konzerv üveget használtam.
süti beállítások módosítása