S2 227. nap Érik!
2013. augusztus 20. írta: GaBko

S2 227. nap Érik!

Szerencsére van bőven mit szüretelnem, ezért nem unatkozom szabadidőmben. Tegnapi napom szüreteléssel és feldolgozással telt. Bízom benne, hogy az elkövetkezendő heteim, hónapjaim még a szüretről és a feldolgozásról fognak szólni. Tavaly október közepéig tartott a szezon.

Főleg a Dorset és a Bhut Naga jolokiák roskadoznak a termésektől:

20130819_095514.jpgDe a Moruga is szépen terem már:

20130819_100222.jpgA Caribbean red is beindult végre:

20130819_100124.jpgA Khrisna jolokián még csak néhány szem 20130819_095828.jpgpiroslik:

A Fatalii-n is rengeteg termés várja, hogy besárguljon:

20130819_095727.jpgEgy szép Trinidad Scorpion Bt:

20130819_104630.jpgÉs a szépséges Trinidad Scorpion Morugák:

20130819_104815.jpgEgyben a szüret eredménye:

20130819_105828.jpgA tálcán lévő Dorset Naga, Bhut Naga jolokiából és Morugából ütős Gabasco szósz készült. A Caribbean Red, Habanero és Krishna Jolokia ment darálékba. Bízom benne, hogy lesz még a héten legalább egy ekkora szüret.

Még egy örömhír a végére! Megkaptam a határozatot, hogy szabadon értékesíthetem a termékeimet. Ahoz, hogy feldolgozott növényi terméket értékesíthessek, szükség volt az őstermelői kiváltásán kívül, a termékeket a állategészségügyi és élelmiszer ellenőrző hivatalnál beregisztráltatnom. A kérelem leadását követően kijöttek ellenőrizni a konyhámat, ahol a termékek készülnek. Mivel minden rendben volt, néhány héten belül megjött a határozat a regisztrációs számmal, amit a termékeimen fel kell tüntetnem. Az őstermelői kiváltása néhány ezer Ft. A regisztrációs procedúra ingyenes volt, így megérte a fáradtságot. Mivel nem csak ismerősöknek adok az elkészült termékekből és esetleg egy-két alkalommal a helyi termelői piacra is ki szeretném vinni a terméket és szerettem volna, ha ezt büntetlenül megtehetem. Lehet. hogy vicces 30 tő chili miatt ez a procedúra, de ki tudja mit hoz a jövő.

A bejegyzés trackback címe:

https://gabkochili.blog.hu/api/trackback/id/tr156849073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

junior1988 2014.08.05. 16:56:03

Szia Gábor!

Azt szeretném kérdezni, hogy amikor kijöttek az állategészségügyisek hozzátok akkor milyen feltételeket vizsgáltak (kellett megfelelni), hogy a konyhádban előállíthasd a szószokat? Mivel en is szeretnek szószokat készíteni és arusítani...
Az őstermelőim mar megvan de igényelnem kell adószámot meg ugye az állategészségugytol kell engedelyt kapnom csak az utobbitol kicsit parazok és kivancsi lennek hogy miket vizsgalnanak a konyhamban mielott kijonnenek...
Ha leírnad a tapasztalatodat ezzel kapcsolatosan azt nagyon szépen megköszönném!

Üdv.:Dávid

GaBko 2014.08.05. 17:49:23

@junior1988: Szia! Higiéniát, gyártási technológiát, felszereltséget.... pl. Van e dupla, hideg-melegvizes mosogató. Milyen edényeket, eszközöket használsz. Gyártmánylapot a termék összetevőiről, készítés mòdjáról. Fertőtlenítés módját. Csomagolás, tartósítás módját......

Seafalcon · http://szekelyistvan.hu 2015.11.08. 07:53:04

Érdemes olvasni a blogodat!
Lassan minden kérdésre választ kapok! :-)

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2015.11.08. 14:24:12

@Seafalcon: Ez volt a cél, bár sokan lusták olvasni. Ezért született a chilikertész fórum is, de sokan ott is lusták olvasni :)

Seafalcon · http://szekelyistvan.hu 2015.11.08. 16:57:43

Bizony ilyen a mai rohanó világ a neten. Az emberek egy pillantást vetnek a cím alatti összefoglalóra és már mennek is... Tetszik, nem tetszik, ez van. Egyszerűbb kérdeztni, mint olvasni!