Lassú tűzön-füstön sült cafatos lapocka (pulled pork), azaz engem is elért a BBQ mánia
2016. június 05. írta: GaBko

Lassú tűzön-füstön sült cafatos lapocka (pulled pork), azaz engem is elért a BBQ mánia

Nem tehetek róla, "igazi" férfi vagyok, így engem is elért a Barbecue mánia, amely hasonlóan a chilihez, egyre népszerűbb hazánkban is. Régóta kerestem a megfelelő és valóban használható eszközt erre a célra, így találtam rá a birodalmi R2-es droid ProQ töltény szmókerre, ami nem csak BBQ-ra, hanem Jalapeno füstölésre is tökéletesen használható lesz, amire egy új terméktervemhez lesz idén szükség. Hétvégén végre sikerült is felavatni és első körben a kedvenc Cafatos lapockát, azaz pulled porkot készítettük el benne:

img_3773.JPG

De kezdjük az elejéről mert a BBQ nem arról szól, hogy megéheztem, be kellene kapni valamit, még ha a végén tényleg hamar fel lehet falni a végeredményt, akkor sem :) Tegnap a szmókert használat előtt üresen kiégettem, majd ma kora reggel 6-kor kezdtem hozzá a "vacsora" elkészítéséhez. 

Begyújtás a kéményben:

img_3747.JPG

Aztán a tálcában:

img_3749.JPG

A BBQ lényege, hogy a hús alacsony hőfokon 120 C fok alatti tartományban füstön, nagyon lassan sül meg, így a végeredmény egy semmihez nem hasonlítható szájban szétolvadó, omlós ízköltemény. Nagyon bíztam benne, hogy nálam is így lesz... Az alacsony hőmérsékletet a töltényszmókerben egy vizet tartalmazó edény biztosítja. Mivel a víz hőmérséklete forrást követően sem megy 100 C fok fölé, így a kemencében a hőmérsékletet alacsonyan tartja, stabilizálja a megfelelő hőtartományban. Az előre felforralt hűtővíz betöltésre került, így indulhat a móka. A füstöt a faszénre adagolt füstölőfák biztosítják. A rácsra egy zömök 2 kilós sertés lapocka került, amelyet előtte egy nagyon kevés mustárral, majd száraz páccal, azaz "rubbal" betapicsokoltam. (só, barnacukor, CHILI!, fűszerpaprika, mustármag, feketebors, római kömény, koriandermag, borókabogyó, narancshéj, kurkuma, szegfűbors, görögszénamag, gyömbér)

img_3752.JPG

Aztán kb. 5 órán keresztül 110 C fokon elsüldögéltünk.

img_3757.JPG

Közben, hogy ne unatkozzak, pavilon állítás, mert az igazi férfit az égszakadás, villámlás és jégeső sem állíthatja meg ha épp BBQ-zik! (Szerencsére a chilik is átvészelték a jégverést)

20160605_122709.jpg

Igen, annak viharnak ott a közepén van a házunk:

marosvihar.jpg

Valamivel több mint 5 órával és egy jeges, özönvizes viharral később:

20160605_123337.jpg

Nem, még dehogy van kész! Mikor a hús felszínén a fedőzsír már szépen repedezik és szépen csordogál a szaftja, gyönyörű füstös kéreg képződött, akkor alufóliába került és újabb 2-3 órára ment vissza a szmókerbe:

20160605_123407.jpg

2-3 óra múlva, mikor a hús maghőmérséklete eléri a 90-92 C fokot, akkor....nem, nem, nem készült még el! Ekkor kivesszük és egyben félretesszük pihenni 40 percre, hogy szép lassan hűljön ki. Ezután már tényleg jöhet a móka és cafatokra tépjük az egészet. Ha nincs medvekarmunk akkor kézzel-villával...

img_3765.JPG

A hús omlós, belül fehér a külső részeken a füsttől képződött rózsaszínű "smokering" pont ahogy annak lennie kell! Jöhet a zaba! Nem vittem túlzásba a körítést. Készítettem egy coleslaw salátát (káposzta, répa, tartár...) Buciba egy kis coleslaw, jó nagy kupac cafatos lapocka és persze egy kevés GaBko Chili mézes-whiskey-s BBQ szósz. Hogy milyen lett? "Na ide még vagy ötöt!" 5* Még a 8 éves lányom is befalt belőle egy felnőttnek is becsületére váló adagot :)

 

Ígérem, hogy még a héten jön a beszámoló a chilitanyáról! Addig is itt egy előzetes kép, ami annyiban kötődik a poszthoz, hogy ez a Jalapeno is előbb-utóbb, ebben a szmókerben köt ki! :)

20160605_092657.jpg

GaBko Chili a Facebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gabkochili.blog.hu/api/trackback/id/tr778781788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xyyyxyxyyxyxyyx 2016.06.06. 10:56:26

Jól értem, chipotlét fogsz gyártani?

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2016.06.06. 10:58:06

@violetvoros: Jól érted! ;) De nem gyártok, hanem készítek! :)

xyyyxyxyyxyxyyx 2016.06.06. 12:26:54

Akkor az idei paprikaszezon után már várható az elkészült üvegcse? Lehet majd kóstolni?

xyyyxyxyyxyxyyx 2016.06.06. 13:15:56

Na, akkor várjuk az őszt.
süti beállítások módosítása