s2 57. nap A mesterséges megvilágításról
2013. március 02. írta: GaBko

s2 57. nap A mesterséges megvilágításról

Ma végre nagyon szép napsütés volt, néhány szerencsés palánta kikerült néhány órára az ablakba napozni. Továbbra sincs semmi problémám a hely szűkén kívül. Amennyire tudom próbálom őket szétpakolni, hogy jobban szellőzzenek és kevésbé takarják egymás elől a fényt. Közeljövőben tervezem a helyüket kicsit átalakítani, egy nagy asztallap és talán még egy-két izzó segítségével kb. 1.5-2x ekkora helyet alakítok ki számukra. Messze van még április-május mire mehetnek a szabadba és addig még nagyon sokat fognak nőni.

Sokan érdeklődnek a világításom iránt, ezért leírom a tapasztalataim és javaslataim:

Amit én használok: 6500 K nappali fényhőmérsékletű kompakt fénycsövek. Oka, hogy ez tökéletesen megfelel a növények igényeinek, baromi egyszerű beszerezni és csak egy foglalat kell hozzá. Ennél magasabb színhőmérsékletű izzókat is lehet használni, ha valahol találtok. A növények fejlődésükhöz a kék és vörös hullámhosszt hasznosítják leginkább, ezért a lehető legmagasabb hőmérsékletű cső ajánlott. Nálam a fény reggel 7 től este 22 óráig világít (15 óra). Minél hosszabb annál jobb, de kell nekik sötét fázis is, hogy regenerálódni tudjanak. Mikor kikerülnek a szabadba április végén, közel ekkora hosszú lesz odakint a nappali világosság időtartama is. Kaptam olyan jelzéseket, hogy a kompakt fénycsövek esetleg károsak lehetnek a növényekre, de a növények köszönik szépen baromi jól érzik magukat és tavaly sem tapasztaltam semmi problémát, gyönyörűen fejlődnek alatta. LED világítással azért nem szórakozok, mert nem szeretek barkácsolni, készen meg baromi drágának tartom. Az alatt a 3-4 hónap alatt amíg szükségem van a mesterséges fényre nem hozza vissza az árát. Az izzókat úgy pakolom szét ahogy akarom és akármikor tehetek még hozzá, így ha nagyobb területen vannak szétpakolva a növények, hozzá alakíthatom a világítást. Amire még nagyon oda kellett figyelnem, hogy a mesterséges fényhez szokott növényeket fokozatosan kell hozzászoktatni a napfényhez, mert amíg a nap UV sugárzását nem szokják meg, a közvetlen napfénytől könnyen megégnek.

Szép erős Morouga:

2013-03-02 19.40.20.jpg

A teljes csapat:

2013-03-02 19.40.42.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gabkochili.blog.hu/api/trackback/id/tr766849129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koncipappa 2013.03.03. 13:42:55

Üdv! Megint hozzád fordulnék segítségért és csak ide tudok írni, mert a capsaicin fórumon sosem válaszolnak.
Pár hete a két Cayennei bors chilim elkezdte hullatni a leveleit, melyek furán foltosak is lettek. Közben el is különítettem a többiektől, nehogy megfertőzze őket. Mi lehet a betegség és hogyan/mivel lehet "gyógyítani"?

Levél eleje:
koncipappa.uw.hu/eleje.jpg

Levél hátulja:
koncipappa.uw.hu/hatulja.jpg

GaBko 2013.03.03. 14:03:03

@Koncipappa: Sajnos szakember nem vagyok és szerencsére ilyen problémám sem volt még. Ha a többi növényed egyébként jól van hasonló körülmények között, akkor nem valószínű, hogy hiány betegség. Google ben elég sok helyen találhatsz képeket és segítséget "Paprika betegségei" "Növény betegségek" vagy hasonló kereséssel. Az én tetelelés alatt lévő növényeimmel sem nagyon dicsekszem, mert azok még ramatyabbul néznek ki. Az enyémeket a meleg és sötét hely kombináció készítette ki.

Akocka 2013.03.03. 19:44:03

Nagyon jól néznek ki, gyorsan fejlődnek.
De nem tanácsolom, hogy április végén kirakd őket, május közepén még bőven fagyhat, én mindig megvárom a május végét, amikor már 6-8 fok alá nem csökken a hőmérséklet.
Ennélfogva, szvsz már túl elől jársz, ha szabad ilyet mondani. 1 hónap múlva már nem fogod tudni hova tenni őket, és akkor még csak aztán kezdenek el igazán nőni... Sajnos én tavaly így jártam, úgyhogy idén nem vetettem korán, holnaptól kezdem el.
Az áttelelés hogy sikerült? Lesz róla poszt?

GaBko 2013.03.03. 20:09:45

@Akocka: Igen, kicsit aggódom, hogy elhamarkodtam, de bízom benne, hogy valahogy megbírkózom vele. Egy hónappal vagyok előrébb tavalyi idényhez képest. Az 100%, hogy nem a jelenlegi helyen lesz az összes, míg kikerülnek. A fele sem fog itt elférni addig. Már tervezem a hely nagyobbítását és a lenti szobában az ablaknál is kialakítok számukra egy világosabb helyet.
Az átteleltetett növényeim elég szarul néznek ki sajnos, mármint a dorset nagák, melyekhet a legnagyobb reményt fűztem. Tővénél vannak silány hajtások, de sajnos a nagyrésze végektől visszaszáradt. Nem tudom, hogy egy nagyrészét kitevő visszametszés segíteni fog e neki, azért egy kicsi remény él még bennem velük kapcsolatban is. A meleg+fényhiány kombináció nem igazán volt ideális számukra. A kissé hűvösebb konyhában elhelyezett fatalii és a krishna jolokia biztosan túléli, mert szépen hajtanak. Még a borospincében is van néhány aki egész élőnek látszik.

Akocka 2013.03.05. 21:01:33

@GaBko: Ha hajtás van rajtuk, akkor élnek, túlélik. Akkor nincs gáz. Én megvárom a március végét, aztán jól megmetszem őket, azt szeretik.

Koncipappa 2013.08.29. 14:51:56

Szia Gabko! Úgy döntöttem, hogy a tavalyi hibákból tanulva én is megvalósítok mesterséges megvilágítást. Ezzel kapcsolatban kérdezem, hogy szerinted megfelelő lenne-e, ha én 2db 6500K-s, 18W-os 60 cm hosszúságú fénycsővel világítanám meg őket? Úgy számoltam, ez olcsóbban jönne ki, mintha több izzót vennék, és ugye azokhoz még kell valamilyen foglalat is, amibe be kell csavarni ezeket az izzókat.

GaBko 2013.08.29. 16:03:43

@Koncipappa: Szia! Az, hogy melyik az olcsóbb azt te tudod eldönteni beszerzési ár alapján. Én azért maradtam a kompakt izzóknál, mert így könnyebben tudom helyezgetni és csak sima foglalat kellett hozzá, ami meg volt itthon. Fénycsőhöz kell még trafó+foglalat+armatúra... Én a kompakt megoldást egyszerűbbnek és praktikusabbnak találtam, de attól még a fénycső is lehet ugyan olyan hatékony!

Koncipappa 2013.08.29. 16:08:09

@GaBko: Értem, köszönöm! Még két dolog! Az izzó teljesítmény számít-e? Valamint milyen távolságban legyen az izzó a keltetéskor, valamint amikor már palánták vannak?

GaBko 2013.08.29. 16:14:44

@Koncipappa: Lumen érték számít. Keltetéskor tökmindegy, mert akkor, csak a meleg számít, ha kikeltek akkor, meg olyan közel rakd, hogy ne égesse meg őket és, hogy nagyjából egyforma mennyiségű fény jusson mindenkinek.

Koncipappa 2013.09.10. 17:46:19

Az általad használt izzók hány lumen-esek? Én 800 lumen-est néztem ki magamnak, nem tudom, hogy az elég-e...
süti beállítások módosítása