Most már minden csak az időn és a jó időn múlik
2016. június 11. írta: GaBko

Most már minden csak az időn és a jó időn múlik

A chilik már lassan egy hónapja kiültetésre kerültek, így épp itt az ideje, hogy megmutassam, hogyan is alakul az idei chili szezon. Idén sem építettem fóliasátrat, melynek csupán az az oka, hogy egyszerűen munka mellett a szabadföldi chiliket egyszerűbben tudom kezelni. Ahhoz túl korán indulok munkába, hogy ki tudjak rohangálni a sátrat nyitogatni, mikor ennek itt lenne az ideje, olyankor én már rég a pesti irodában húzom az igát. Így valamelyest később lehetett csak kiültetni és jobban ki vagyok téve az időjárás viszontagságainak, de más lehetőség egyelőre nincs. Szóval május 14-én kezdtük csak a kiültetést, ami később kiderült, még így is elhamarkodott volt, mivel pár nappal később egy hidegfront miatt néhány napig az éjszakai hőmérséklet visszaesett 3 C fok körülire, ami nem igazán kedvez a chiliknek. Szerencsére a hideget viszonylag jól viselték, de aztán azonnal bejött a kánikula és a hideget a napégés követte. Ettől a sokktól kicsit megszeppent az állomány és kellett pár hét mire helyrerázódtak és lassan de beindultak. Ami változás a tavalyi évhez képest, hogy idén kipróbálom az agrotextiles talajtakarást, ami nedvesebben, melegebben tartja és porhanyósabbá teszi a talajt, így jobb eredmény érhető el. Bízom benne, hogy így is lesz.

Így állunk most:

20160611_131811.jpg

És ilyen volt kiültetést követően:

20160516_111818.jpg

A tavalyi szimpla sorokhoz képest, dupla sorokkal, jóval több növény lett kiültetve. A csepegtetőcsövek az agrotextil alatt középen futnak. A fóliát forrasztópákából eszkábált Jedikarddal vagdostam, mert így vágás mentén olvadt szélek nem fognak szétfoszlani és több évig használható marad:

20160513_181401.jpg

Úgy néz ki, hogy minden jól alakul és eddig minden kisebb-nagyobb problémát sikerült megoldani. Ha végre sikerül szalmát szerezni, akkor még a sorok között letakarom a szabadon maradt talajt, hogy a gyomokat elnyomjam és eső után is lehessen közlekedni, ne legyen dagonya.

A növények szépen fejlődnek, a rekorder chiliken szépen jönnek a virágok:

20160611_132011.jpg

A Jalapeno soron, már a termések is:

20160611_131930.jpg

20160611_131839.jpg

Az otthoni állomány azért már jóval előrébb tart, itt lassan már lesz mit szüretelni is:

Carolina Reaperek az ablakban:
img_3836.JPG

Fatalii Gourmet Jigsaw:

img_3845.JPG

img_3852.JPG

img_3849.JPG

Space Chili:

img_3853.JPG

Most már minden csak az időn és a jó időn múlik. Sajnos a legerősebb szószaimból is kifogytam, így utánpótlás csak akkor lesz, ha beindul a szüret. Ez leghamarabb július végét - augusztust jelenti, mikor elindulhat a termelés. Tervekkel jól állok, már csak a termés hiányzik hozzá. Vagyis lesz egy kis tűzoltó, vagy inkább tűzgyújtó termékújdonságom az átmeneti időszakra. A maradék őröletlen Carolina Reaper és Trinidad Scorpion Moruga chili pelyhem felhasználásával, csepegtetős chili olajat készítettem. Ha elnyeri végső formáját, akkor külön posztban beszámolok róla. Addig is válogassatok a még készleten lévő termékeimből. (www.gabkochili.hu) A brutális erőre vágyóknak még akad rekorder chilipor kulcstartó és gyilkos savanyúság. Az enyhébb kategóriába tartozó termékekből is van még egy kevés készletem. Aztán augusztusban megújult erővel támadok, új termékekkel erősítve a palettát. A IV. Nagymarosi Csípős Fesztiválra egészen biztosan!

csipos_2016.jpg

Idén is csípni fogjátok! Rock&Roll! :)

ironmaidengabko.jpg

Addig osszátok be tartalékaitokat, legyen veletek az erő és ne érjétek be kevesebbel!

Kövesd a GaBko Chilit a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://gabkochili.blog.hu/api/trackback/id/tr168799994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seafalcon · http://szekelyistvan.hu 2016.06.12. 06:30:20

A dupla soros ültetésnél milyen távolságok vannak? Háromszög alap, szár?
A csepegtető öntözés egész nap megy?
A pákás vágás nagy ötlet, jövőre alkalmazom!
Gratula!

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2016.06.12. 08:30:38

@Seafalcon: hosszában 60cm. átlóban 45cm. Csak reggel és este megy a cspegtetés.
süti beállítások módosítása