I. Nagymarosi Csípős Fesztivál - Beszámoló
2013. szeptember 04. írta: GaBko

I. Nagymarosi Csípős Fesztivál - Beszámoló

Gyönyörű,napsütéses nyár végi nap, rengeteg érdeklődő,csípős finomságok, és jó hangulat jellemezte az első Nagymarosi Csípős Fesztivált, melyet a Biokanyar Kertbarát Klub szervezett a Termelői Piacon augusztus 31-én. A környékbeli települések mellett, az ország távolabbi pontjairól is érkeztek „csípésre vágyó” érdeklődők, kifejezetten a Csípős Fesztiválra.

A paprikalány:

DSC00244.JPG

Desenvoltura:

20130831_120110.jpg

A termékeim bemutatása mellett kóstolót tartottam az általam termesztett fajtákból, a középerősnek számító Krishna jolokiától a világbajnok Trinidad Scorpion Morugáig. Igyekeztem a kóstolókat elsőként a "gyengébb" fajták felé terelni, de volt aki egyből nekirontott a morugának, aminek sírás és reszketés lett a vége. A fájdalmakat termelői joghurt kínálgatásával próbáltuk enyhíteni. De olyan nagymami is akadt aki mosolyogva annyit jegyzett meg a moruga kóstolását követően: "Ez fiam már, paprika!" később visszatért a papival repetázni :) Rajtam kívül bemutatta darált habaneroját szintén Nagymarosi Solti Balázs. Továbbá Debrecenből Danka Krisztián, Ráckevéről Tóta Gábor is elhozta otthon készült chili szószaikat, de hoztak még szép terményeket is, hogy további fajtákat is megismerhessenek az érdeklődők. Hihetetlen volt a pörgés körülöttünk, az óriási érdeklődésnek köszönhetően 5 percre sem tudtam elszakadni az asztalomtól, ezért én képeket sem nagyon tudtam készíteni. Rengetegen jöttek kóstolni, beszélgetni, tanácsokat, magot kérni és természetesen vásárolni.

(Én, Danka Krisztián, Tóta Gábor):

20130831_115950.jpg

Őstermelőink csípős finomságokkal készültek erre a napra, amire zászlókkal hívtuk fel a vásárlók figyelmét. Kóstolhattunk több standnál pikáns paprikakrémeket, pazar csípős kolbászokat, de lehetett találkozni fűszeres, chilis aszalt szilvával, vagy chilis csokis meggy lekvárral is.

20130831_075535.jpg

DSC00246.JPG

De a kézművesek is készültek az alkalomra. Akadt itt paprika alakú fülbevaló is

20130831_124104.jpgAhol a termék nem csípett, a díszítés hozta a hangulatot:

20130831_082930.jpg

Értékes nyereményeket vihettek haza a Csípős Paprika Szépség Verseny nyertesei. A legszebb csípős paprika díját Antalné nyerte, az egy száron nőtt, bajusz alakú„iker paprikájával”. A második díjat Galambos Olivér kapta chili paprikáiért, míg a harmadik díj Békefi Andrásé lett, a csípős paprika füzérért. A Dunakanyarra legjobban hasonlító paprikát pedig a Sukola Tanya nevezte be. Gratulálunk!

DSC00260.JPG

20130831_112026_1.jpg

Nagy volt a küzdelem a Nagymaros Legerősebb Embere díjért, ahol két hölgy is nevezett. A versenyen nem kóstolni kellett, ami - ismerve a résztvevők vállalkozó kedvét, és a paprikák hatásfokát – veszélyes lett volna, hanem csípős paprikákat kellett egy kézzel, oldalra kitartani. Minden versenyző kiválóan teljesített, és ajándékot kapott. Nagymaros Legerősebb Embere végül Lackó (Budapest) lett.

20130831_112330.jpg

Az őstermelői felajánlásoknak köszönhetően több mint ötven tombola nyertes kóstolhatta meg a piac „szereplőinek” termékeit, és vihette hírét szerte az országban. Aki tombolát vett nyerhetett chilis kecske sajtot, paprika alakú fülbevalót vagy akár törpe banánt is! Délre elkészültek a csípős bogrács ebédek, így aki megéhezett, az sem maradt éhen. Két bográcsban is rotyogott az étel, a menü csípős mexikói kukorica leves, és csípős lecsó volt. Finom volt!

Ezúton szeretnénk megköszönni mindenki segítségét, aki hozzájárult a rendezvény sikeréhez!

Nagy köszönet a Termelői Piac őstermelőinek az értékes felajánlásokért, a finom csípős kóstolókért, és a lelkesedésért. Köszönet a Fekete tanya csapatának a finom lecsóért, Szalai Zolinak a kukorica levesért. Köszönet a versenyekre jelentkezőknek. Külön köszönet a chili paprikának öltözött tombola árus kislánynak( Szokolyai bio szilvásoknak). Köszönet Dórinak, Verőcéről, akivel a gyerekek paprika medállal díszített nyakláncot készíthettek. Köszönet a Desenvoltura zenekarnak a forró hangulatú dalokért, és az erősítésért (nem erős paprikáért, hanem a mikrofonért). A www.konyhatv.hu oldalnak, a Nagymarosi Újságnak, és a Váci Naplónak a hírverésért. Köszönet a Nagymarosi Önkormányzatnak a hely biztosításáért. A Művelődési Háznak az asztalokért, és az abroszokért (amire nagyon vigyáztunk). Köszönet minden érdeklődőnek, aki eljött és egyet gondolt velünk: Csak csípjen!

Mészáros Péter Moha/Bors Szilárd/Kormos Éva/Tóth Emese/Biokanyar Kertbarát Klub/............./Nagy Gábor

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gabkochili.blog.hu/api/trackback/id/tr846849065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seafalcon · http://szekelyistvan.hu 2015.11.08. 08:05:02

Jó buli lehetett! Jó lenne 2016-ban ott lenni (feltéve, hogy lesz)!

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2015.11.08. 14:22:29

@Seafalcon: Úgy néz ki lesz jövőre is. Már a IV. Nagymarosi Csípős Fesztivál!
Ha csak nem veszi el valami a kedvem, mert az idén sem volt egyszerű megszervezni.
süti beállítások módosítása